Palo Santo jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej wykorzystywanych kadzideł wywodzących się z Ameryki Południowej.
Wytwarzane jest z drewna rośliny wywodzącej się z Amazonii, nazywanej również “Świętym Drzewem”. Jego zapach jest przeciwieństwem tego, czego można spodziewać się od zapachu dymu. Jest wyraźny i intrygujący. Zawiera w sobie coś z nut sosny, mięty i cytryny.
Rozluźniające nuty zapachowe z Ameryki Południowej
Rytualne palenie Palo Santo sięga czasów Imperium Inków, gdzie było używane podczas ceremonii duchowych i jako rodzaj medycyny ludowej. Dziś po prawie pięciuset latach nadal jest ono używane przez uzdrowicieli, szamanów oraz tych, którzy wierzą, iż posiada ono moc oczyszczania aury, zwiększania przepływu dobrej energii oraz ochrony przed złymi mocami. My zapamiętajmy, iż moc tego kadzidła to usuwanie negatywnej energii, przywracanie spokoju i przywracanie równowagi emocjonalnej. I choćby dlatego warto po nie sięgać.
Jak palić Palo Santo?
Palo Santo należy dość długo trzymać nad płomieniem pod kątem około 45 stopni. Za prawidłowe rozpalenie uznajmy moment gdy złapie płomień. To trochę trwa, więc bądźcie cierpliwi. Zatem gdy drewienko zapłonie należy dmuchnąć i zgasić płomień. Palo Santo zacznie wtedy intensywnie dymić. Dymiące kadzidło najlepiej umieścić jest w przystosowanym do tego naczyniu, metalowym lub ceramicznym. Dym należy nakierować na miejsca, które chcemy oczyścić. Palo Santo po dłuższej chwili zawsze zgaśnie, należy je po prostu ponownie rozpalić.