Bakhoor to tradycyjne arabskie kadzidło. Składa się ono głównie z wiórków drewna oud oraz innych pachnących składników. Surowce do wytwarzania tego kadzidła nasączone są pachnącymi olejkami z innymi naturalnymi składnikami takimi jak drzewo sandałowe, piżmo, olejki eteryczne czy wonne żywice. Bakhoor oferowany jest w różnych formach; głównie w postaci ciemnych, lekko oleistych mieszanek, ale także w postaci tabletek lub prasowanych brykiecików. Bakhoor to rodzaj kadzidła, które palimy w specjalnych kadzielnicach używając odpowiedniej mieszanki zapachowej i rozżarzonego węgla drzewnego.
Zaczynamy od tego, iż układamy kawałek węgielka drzewnego w kadzielnicy. Następnie podpalamy węgiel drzewny zapalniczką – najwygodniej zrobić to zapalniczką typu palnik. Koniecznie upewnij się, że robisz to na ognioodpornej powierzchni. Gdy już uda nam się rozpalić cały kawałek węgla i zaświeci się on na czerwono oraz pokryje się szarawą warstewką popiołu przy użyciu szczypiec ostrożnie nakładamy niewielką porcję Bakhoor. Posyp też trochę mieszanki Bakhoor na wierzchu węgielka. Dzięki jego ciepłu olejki z Bakhoor odparują uwalniając egzotyczne, aromatyczne i bogate aromaty.
W większości przypadków Bakhoor jest używany podczas specjalnych okazji, takich jak wesela, ale stosuje się go również po prostu w celach relaksacyjnych. W kulturze arabskiej tradycyjnym gestem jest obdarowanie gości bakhoorem, aby mogli nasączyć wonią swoje włosy, ubrania i dłonie