alt
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Księga zapachów
Lattafa Yara Tous 100 ml EDP

Lattafa Yara Tous 100 ml EDP

138,99 zł
Nuta głowy: mango, kokos, marakuja Nuta serca: jaśmin, heliotrop, kwiat pomarańczy Nuta podstawy: wanilia, kaszmir, piżmo      
Maison Alhambra Glacier Bella 100 ml EDP

Maison Alhambra Glacier Bella 100 ml EDP

84,99 zł
Maison Alhambra Glacier Bella 100 ml EDP Nuta głowy: zielona gruszka Nuta serca: bergamotka, wanilia Nuta podstawy: fasola tonka    
  • Magdalena Menio-Balbous
    ul.Gajowa 36
    Nowy Sącz 33-300
    -------------------------
    Perfumeria Stacjonarna
    ul. Kabacki Dukt 3 lok 2
    Warszawa
    pn-pt 10-19
    NIP: 7343537424
  • E-mail:biuro@zapach-orientu.pl
  • Telefon+48 881 966 149
  • Godziny działania sklepupon. - pt. 10 - 19

Księga zapachów

Nie wiesz który zapach pasuje do Ciebie...?

Poczytaj o jego składnikach, a wtedy na pewno wybierzesz ten właściwy.

 
alt

Ambra

Jest to substancja pochodząca z wydzieliny kaszalotów o kolorze szarobrunatnym i woskowatej konsystencji. Obecnie pozyskuje się ją odławiając z powierzchni morza lub zbierając z plaż, głównie Australii, Nowej Zelandii i Nowej Kaledonii. Do najcenniejszych należy ambra biała, która to najdłużej przebywała w wodzie morskiej. Zapach ambry można określić jako słodki i żywiczny z nutą morza. Proces uzyskiwania „olejku” z ambry jest długotrwały – nawet do kilkunastu miesięcy. Polega on na połączeniu rozkruszonej i wysuszonej ambry z alkoholem etylowym, a następnie wstrząsaniu tej mieszanki do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. To właśnie ten „olejek” jest składnikiem perfum.
alt

Agar - Oud

Uważa się, że jest to najdroższe drzewo świata. Jest zdecydowanie afrodyzjakiem zarówno w postaci oleju jak i kadzidła. Agar jest to twarda ciemna żywica zbierana z tego drzewa. Ta specjalna żywica powstaje wskutek zaatakowania drzewa przez pasożytniczy grzyb i jest po prostu reakcją obronną zainfekowanego organizmu. Proces ten jest bardzo powolny i może trwać nawet to kilkuset lat. Zapach tej żywicy jest balsamicznie słodki, a jednocześnie przyprawowo ostry. Miejscami przypomina woń drzewa sandałowego, skóry oraz paczuli. Olejek powstały w procesie destylacji posiada mocny aromat i nawet kilka jego kropli wystarczy, aby jego zapach bardzo długo utrzymywał się na ubraniach lub unosił w powietrzu.
alt

Bergamotka

Charakterystyczny aromat bergamotki jest najczęściej znany z jej zastosowania w herbacie Earl Grey. Sama roślina należy do gatunku cytrusów i jej owoce podobne są do owoców cytryny jednakże są one wiecznie zielone. Odmiennie jednak od cytryny jest dużo bardziej wymagającą rośliną, co do warunków klimatycznych, w jakich jest uprawiana. Owoce bergamotki są niejadalne, jedynym jej zastosowaniem jest produkcja olejku pozyskiwanego z liści i skórki owoców w procesie wyciskania i odsączania.
alt

Białe piżmo

Białym piżmem określa się substancję syntetyczną, która powstała specjalnie jako aromat do wykorzystania w perfumach. Syntetyczne piżmo ma prosty, delikatny, lekko słodki zapach bez dodatków zapachów odzwierzęcych. Naturalne piżmo jest bardzo drogie, ze względu na sposób jego pozyskiwania. Białe piżmo jest częstym składnikiem perfum dla kobiet. Utrwala ono pozostałe zapachy w całej kompozycji, podkreśla jej zmysłowość i nadaje ciepła.
alt

Bursztyn

Bursztyn to skamieniała żywica drzew, który został doceniony za jego barwę i naturalne piękno od czasów neolitu. Bursztyn stosuje się jako składnik perfum, środek leczniczy w medycynie ludowej i jako kamień w biżuterii. Istnieje pięć klas bursztynu, określanych na podstawie jego składników chemicznych. Klasyczny bursztyn w przemyśle perfumeryjnym jest słodki, bogaty w akordy labdanum i wanilii. Gdy bursztyn zostaje podgrzany do odpowiedniej temperatury, tworzy się olejek bursztynowy o bardzo charakterystycznym zapachu. Obecnie rzadko wykorzystuje się tę metodę otrzymywania olejku, ale częściej zastępuje się go mieszankami innych olejków, tworząc sztuczny zapach bardziej wonny i nie ulatniający się tak szybko.
alt

Cynamon

Cynamon jest przyprawą pozyskiwaną z wewnętrznej części kory niektórych drzew. Jest głównie używany jako dodatek do słodkich i kwaśnych potraw. Drzewa cynamonowe rosną w południowo-wschodniej Azji.
alt

Drzewo cedrowe

Jest to jedno z najwyższych drzew, należy do grupy drzew sosnowatych. Występuje głównie w Azji, lecz jest spotykane także w Europie. Cedr jest wysoko cenionym materiałem budowlanym, a także produktem do wyrobu mebli, a nawet instrumentów muzycznych. Olejek cedrowy wytwarza się z trocin oraz samego drewna w procesie destylacji parą wodną. Ma charakterystyczny drzewny, balsamiczny zapach z nutą słodkości. Poza zastosowaniem cedru w przemyśle perfumeryjnym jest cenionym środkiem w leczeniu górnych dróg układu oddechowego ze względu na swój aromat.
alt

Drzewo hebanowe

To gęste w strukturze czarne drzewo, które pochodzi z kilku gatunków z rodzaju Diospyros. Co odróżnia go od innych drzew, to fakt, że w zetknięciu z woda tonie, a nie pływa na jej powierzchni. Heban posiada intensywny i głęboki aromat drzewny, mocniejszy niż ten z drzewa sandałowego czy cedru.
alt

Drzewo herbaciane

Olejek z drzewa herbacianego ma bardzo szerokie zastosowanie, które głównie skupia się przy jego właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych. Olejek jest wytwarzany z rośliny o nazwie Malaleuca alternifolia pochodzącą z Australii. Co jest ciekawe roślina ta nie ma nic wspólnego z herbatą, więc nazwa jest troszeczkę myląca. Ze względu jednak, że dawniej to właśnie liście używano do opatrywania ran i tworzenia wonnych naparów, herbaciana nazwa przyległa już do olejku. Oprócz opatrywania ran, napary pomagały łagodzić bóle gardła.
alt

Drzewo sandałowe

To klasyczny orientalny zapach z nutą drzewną, jednocześnie mleczny, miękki, trwały i bogaty. Najlepszej jakości drzewo sandałowe pochodzi z Indii, z odmiany Mysore, jednakże z powodu zagrożenia wyginięciem tego gatunku spowodowane dużym zapotrzebowaniem tego surowca przez przemysł perfumeryjny, został wprowadzony zakaz pozyskiwania tego drewna. Istnieją również australijskie i nowokaledońskie odmiany tego drzewa, jednakże ich zapach jest dużo ostrzejszy i nie tak popularny jak indyjski. Drzewo sandałowe daje słodko – drzewny aromat i jest zdecydowanie jednym z najbardziej wartościowych składników w perfumach. Samo drewno jest ciężkie i ma żółtą barwę.
alt

Eukaliptus

Eukaliptus ma wiele cennych właściwości. Pomoże oczyścić umysł, wzmaga koncentrację, zmniejszy obrzęk błony śluzowej. Jest bardzo cenny w walce z problemami układu oddechowego, zwalczaniu stanów zapalnych, bólów mięśni, reumatyzmu, bólów głowy i wyczerpania nerwowego. Jednocześnie przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń, łagodzi wykwity skórne. Uzyskuje się do w procesie destylacji z liści i koniuszków gałązek tego wiecznie zielnego drzewa, które jest również przysmakiem dla misiów koala.
alt

Fiołek

Często nazywany słodkim fiokiem ze względu na swój słodki, mocny zapach. Jest to mała roślina o licznych liściach i małych kwiatkach koloru fioletowego czasem białego. Kwiaty kwitną wczesna wiosną. Pozyskiwanie naturalnego olejku jest bardzo drogie - dlatego stworzono jego syntetyczne odmiany - często używane w produkcji perfum i kosmetyków. Co ciekawe fiołek (viola odorata ) jest rośliną jadalną; z kwiatów można robić dżemy, a liście wykorzystywać do sałatek. Za względu na swoja delikatność w procesie tworzenia olejku nie jest on poddawany obróbce termicznej.

Frangipani / Kwiat Lei / Plumeria

Zapach kwiatów Frangipani, stanowiący bazę wielu perfum jest euforyzujący, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na samopoczucie ponieważ odstresowuje i łagodzi stany emocjonalne, stymuluje kreatywność, zarówno artystyczną jak i w codziennej pracy, np. biurowej.
Olejek z kwiatu plumerii jest wysoko ceniony przez twórców perfum na całym świecie, a jego olejek ma również nam coś więcej do zaoferowania prócz oszałamiającej woni. Olejek Frangipani znany jest również ze względu na swoje oczyszczające, przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz regenerujące działanie, które czynią go popularnym dodatkiem do różnorodnych kosmetyków. Zastosowany w kosmetykach do i po opalaniu działa regenerująco i łagodząco na podrażnienia słoneczne.

alt

Głóg jednoszyjkowy

Jest gatunkiem rosnącym w Europie i południowo-zachodniej Afryce. Powszechnie używa się wielu nazw regionalnych, zależnych od miejsca w którym rośnie. Jego zapach jest intensywny, a owoce są jadalne. W czasach średniowiecza był oznaką ostrożności i nadziei.
alt

Grejpfrut

To subtropikalne drzewo cytrusowe znane ze swoich kwaśnych owoców. Kwiaty grejpfruta są małe i białe. Występuje wiele odmian tych owoców i zależnie od tego pulpa owocowa przybiera różne barwy oraz ma odmienny smak. Aby uzyskać olejek z grejpfruta należy poddać skórę z jego owocu mechanicznemu wytłaczaniu. Tak pozyskany ekstrakt można następnie używać w perfumach oraz w kosmetykach ze względu na jego działanie oczyszczające, odżywiające i pielęgnacyjne.
alt

Jabłko

Ten szeroko znany owoc jest uprawiany na całym świecie. Owocuje na małych drzewach, a pochodzi z zachodniej Azji, gdzie rośnie dziko. Jego smak i zapach waha się w zależności od gatunku. Zapach i smak może być kwaśny, słodki a nawet cierpki.
alt

Irys

Perfumy zawierające w sobie ekstrakt zapachu irysa mają również nutę melancholii, która jest absolutnie pyszna. Jednocześnie zapachy Iris bazujące na jego woni mogą być bardzo sugestywne i romantyczne zarazem. Dzieje się tak, ponieważ zapach irysa czasem jest szorstki, wyczuwalnie skórzany, a nawet ziemisty, wręcz charakterny, zaś innym razem uwydatnia swoje kremowe czy drzewne nuty. Ma w sobie też coś z deszczu. Stosowany jest częściej w damskich drzewno-kwiatowo-piżmowych kompozycjach. W świecie zachodnim jest rzadziej spotykany w perfumach męskich, ale jak już, to w doskonałym połączeniu z przyprawami lub akordami gourmand.
alt

Jabłkowa marmolada

Marmolada składa się z małych kawałków jabłek równomiernie rozmieszczonych w miękkiej przeźroczystej galaretce. Często zawiera też ona owoce cytrusowe.
alt

Jaśmin

To rodzaj krzewów i pnączy o małych, białych kwiatkach i intensywnej zniewalającej woni. Kwiaty jaśminu wykorzystywane są w dekoracji, obrządkach religijnych oraz uznane są za kwiaty narodowe w kilku krajach. Jaśmin ma duże właściwości medyczne. Uspokaja, koi nerwy, obniża ciśnienie. Ze względu na swoje relaksujące działanie często jest składnikiem perfum i olejków wykorzystywanych w aromatoterapii. Olejek jaśminowy pozyskuje się w procesie ekstrakcji z kwiatów. Jego zapach jest ciepły i słodkawy.
alt

Karaibska limonka

To drzewo cytrusowe, które rodzi małe zielone owoce. Limonki są wyjątkowo kwaśnym owocem, ale za to są dobrym źródłem witaminy C. Sok z tego owocu często używany jest w napojach. Ze względu na swoje zalety olejek z limonki wykorzystuje się w leczeniu schorzeń górnego układu oddechowego. Aby otrzymać olejek do perfum, należy zebrać skórki z owoców i poddać je procesowi mechanicznego wytłaczania. Perfumy z tym wyciągiem charakteryzują się świeżością i większą trwałością niż te z olejkiem z cytryny.
alt

Kardamon

To roślina z gatunku imbirowatych, a sama nazwa może dotyczyć kilku roślin. Kardamon jest znany dzięki swoim małym czarnym ziarenkom zamkniętym w niewielkich saszetkach. Obecnie jest to jedna z najdroższych przypraw świata. W krajach arabskich dodawana jest do napojów jak kawa czy herbata oraz do wielu dań. Oryginalnie rośliny te uprawiane są do dziś w Indiach, jednakże kraje takie jak Gwatemala i Sri Lanka rozpoczęły jej uprawę ze względu na korzystny klimat. Olejek kardamonu pozyskuje się w drodze destylacji z suszonych czarnych ziaren. W perfumach, głównie męskich, dodaje nutę ostrości i energii. Kardamon postrzegany jest również jako silny afrodyzjak.
alt

Kokos

Palma kokosowa jest jedynym gatunkiem zaliczanym do rodzaju Cocos. Określenie kokos stosuje się zarówno do samej palmy kokosowej jak i jej nasion oraz owoców. Całe drzewo ma szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu, począwszy od kulinarnego, a skończywszy na budownictwie. Olej pozyskiwany z owoców ma dużą zawartość tłuszczu i specyficzny aromat.
alt

Konwalie

Konwalia majowa to roślina typowo Europejska obecnie pod ochroną. Osiąga ok 20 cm, rozrastając się przez kłącza. Ma soczysto zielone eliptyczne liście i niewielkie , dzwonkowate białe kwiatki. Cieszy się dużą popularnością ze względu na cudowny zapach, który staje się bardziej intensywny wieczorem. Konwalia jest symbolem wiosny. Olejek eteryczny otrzymywany z kwiatów konwalii jest bardzo często wykorzystywany jako składnik perfum. 
alt

Kwiat lotosu

Lotos jest rośliną wodną, która urzeka nas bardzo dużymi, pięknymi kwiatami. Kwiaty lotosu oprócz wizualnych i zapachowych walorów są codziennym elementem kuchni w części krajów azjatyckich. Pachnący olejek z kwiatów lotosu powstaje w procesie destylacji parą wodną kwiatów. Zapach tak uzyskany jest lekki, delikatny, pudrowy i odrobinę słodkawy.

Lawenda

Olejek lawendowy to klasyka wśród olejków eterycznych. Cudowny kwiatowy zapach kojarzymy głównie z relaksem. Odprężenie jakie przynosi lawenda jest niezastąpione. Zapach uspokaja, koi myśli, i pomaga nam zasnąć. Rozluźni nasze mięśnie po ciężkim dniu w pracy i pomału zlikwiduje napięcie i stres.
alt

Lilie

Jest to rodzaj trawiastych roślin wyrastających z cebulek. Lilie posiadają duże, piękne kwiaty. Znanych jest obecnie ponad 100 gatunków roślin liliowatych. Za względu na względnie łatwe warunki uprawne jest często sadzona w przy domowych ogródkach oraz wykorzystywana na kwiat cięty do bukietów. Liście i kwiaty lilii białej wykorzystuje się w medycynie do przygotowania opatrunków i okładów przy obrzękach, drobnych zranieniach i stłuczeniach. W perfumach dodają pięknej woni kwiatowej, zmysłowej a jednocześnie odświeżającej.
alt

Mandarynka

Mandarynki zna każdy z nas. Ten intensywnie pomarańczowy owoc swoją nazwę zawdzięcza portowi Tanger w Moroku, z którego po raz pierwszy zostały te owoce wysłane do Europy w 1841 roku. Zapach ten jest bardzo słodki, miodowy, nawet słodszy od pomarańczy.
alt

Mięta pieprzowa

Miętę najczęściej używamy w przypadku problemów trawiennych oraz przy wzdęciach. Wzmaga wydzielanie soków trawiennych oraz działa rozkurczowo na mięśnie. Szerokie zastosowanie ma przy niwelowaniu objawów przeziębienia. Szczególnie korzystne działanie olejku jest przy katarze i bólach zatokowych. Inhalacje z olejku ułatwiają nam oddychanie a lekki masaż rozcieńczonym olejkiem skroni zmniejsza ból zatokowy i napięciowy ból głowy.
Mentol zwarty w olejku z mięty pieprzowej działa również skutecznie na świąd, czyli swędzenie skóry. Jest to bardzo niekomfortowa dolegliwość, powstającą np. przy poparzeniu, ukąszeniu przez owada czy przy atopowym zapaleniu skóry. Zastosowanie olejku daje uczucie schłodzenia, co przynosi wielką ulgę.
alt

Miód

To bardzo słodki gęsty płyn wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego. W zależności od gatunku rośliny, z której pszczoły zebrały nektar, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Zapach miodu jest słodki i kwiatowy. Miód wykorzystuje się głównie do jedzenia, ale także znany jest ze swoich właściwości leczniczych i bakteriobójczych.
alt

Nuty drzewne

To nuty szeroko stosowane w przemyśle perfumeryjnym. Ich bazą są zapachy pochodzące z różnych gatunków drzew -sandałowego, cedru, hebanu, klonu, cyprysu, mahoniu, sosny czy to wywodzące się z suchego drewna, ze świeżo ściętego czy też żywicy. Najczęściej wykorzystuje się je w nucie podstawowej mieszanek w celu dodania głębi, mistycyzmu i tajemniczości. Podkreślają pozostałe zapachy i wydłużają ich trwanie.
alt

Nuty owocowe

Pozyskiwane są z owoców roślin. Można wyodrębnić wiele nut ze względu na typy owoców w nich użytych. Olejki pozyskane z owoców są niepowtarzalnymi mieszankami, często łączonymi z nutami drzewnymi lub kwiatowymi. Kompozycje takie są lekkie i orzeźwiające. Spotyka się je głównie w zapachach sportowych.
alt

Nuty zielone

Zielone nuty dostarczają świeżości w każdych perfumach, do których są dodane. Zapach staje się bardziej zdecydowany i wyostrza się jego odbiór. Najczęściej spotykane w tej kompozycji są zielone trawy, liście herbaty, esencja świeżo ściętej trawy, a nawet esencje roślin morskich. Nuty te są często używane w zapachach sportowych i letnich edycjach popularnych perfum.
alt

Śliwka

Owoc drzewa lub krzewu z rodzaju różowatych, ma słodki i niepowtarzalny zapach. Często spotyka się go w perfumach, tych o klasycznym zapachu kwiatowym i owocowym. Olej śliwkowy otrzymuje się z pestek owoców metodą tłoczenia na zimno. Ma ciemno-żółtą barwę i charakterystyczny zapach gorzkich migdałów i marcepanu.
alt

Paczula

To piękny zielony krzew z rodziny mięty. Jest on obdarzony malutkimi różowawo - białymi kwiatuszkami i bardzo aromatycznymi liśćmi, które to właśnie używane są do produkcji perfum. Olejek pozyskuje w procesie wodnej destylacji z suszonych liści. Jest gęstą substancją o brązowym kolorze, zapachu ziemistym i jednocześnie dymnym. Jest stosowany powszechnie, jako utrwalacz innych zapachów. Ma duże właściwości uspakajające i redukujące stres, przez co używany jest często w aromatoterapii.
alt

Palo Santo

Palo Santo jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej wykorzystywanych kadzideł wywodzących się z Ameryki Południowej. Wytwarzane jest z drewna rośliny wywodzącej się z Amazonii, nazywanej również “Świętym Drzewem”. Jego zapach jest przeciwieństwem tego, czego można spodziewać się od zapachu dymu. Jest wyraźny i intrygujący. Zawiera w sobie coś z nut sosny, mięty i cytryny.
alt

Piżmo

Mianem piżma określa się całą klasę pachnących substancji wykorzystywanych jako nuty bazowe w przemyśle perfumeryjnym. Ten wspaniały zapach tworzy podstawę dla wielu aromatycznych mieszanek perfum. Piżmo jest najczęściej stosowanym surowcem, obecnym w prawie wszystkich kompozycjach zapachowych. Naturalny zapach piżma jest bardzo złożony i trudny do opisania w kilku słowach. Opis taki może się wahać od słodkiego, kremowego, skórzanego, pikantnego, bogatego po leśny.
alt

Pieprz

Pieprz czarny to owoc winorośli hodowanej właśnie ze względu na swoje owoce. Ziarnka pieprzu są zrywane i suszone, a następnie mielone i dodawane do potraw. Istnieje kilka rodzajów pieprzu dzielonych ze względu na sposób suszenia, uprawy i stadium dojrzałości owocu. Olejek pieprzowy używany do produkcji perfum otrzymuje się z dojrzałych owoców w procesie destylacji parą wodną. Uzyskany tak wywar ma ostry, silny, odświeżający i delikatnie drzewny zapach.
alt

Pomarańcza

Pomarańcza jest najpopularniejszym owocem na świecie. To wiecznie zielone drzewo ma wiele odmian o owocach od słodkich po gorzkie. Posiada gwieździste kwiaty, które wydzielają cudowny, cytrusowy zapach. Olejki eteryczne otrzymywane ze skórki owoców lub liści i kwiatów stosowane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i lecznictwie.
alt

Porzeczka

Czarna porzeczka to „pikantny” owoc o słodkim zapachu. Krzew ten pochodzi z Europy i Azji. Bardzo popularny ze względu na swoje właściwości lecznicze.
alt

Róża

To roślina wieloletnia szeroko stosowana w przemyśle perfumeryjnym ze względu na swój słodki aromat. Znanych jest ponad 100 gatunków róż, głównie w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Róże są często hodowane w przydomowych ogródkach ze względu na ich piękno i aromat. Perfumy różane są wytwarzane z olejku różanego w procesie destylacji ze zmiażdżonych płatków. Często spotykana jest też woda różana używana w kuchni, kosmetykach, medycynie oraz w praktykach religijnych. Co ciekawe to to, że proces otrzymywania olejku został zapoczątkowany już przed wiekami w Persji, a dopiero potem rozpowszechnił się w całej Arabii i Indiach.

Sosna

Olejek produkowany z sosny jest jednym z najbardziej popularnych olejków eterycznych. Powszechnie używa się go szczególnie do kąpieli w czasie przeziębień. Idealnie nadaje się do inhalacji w czasie infekcji górnych dróg oddechowych. Wspomaga oddychanie. Zapach ten jest bardzo popularny do aromatyzacji pomieszczeń oraz wnętrz samochodów. Sosna ma bardzo szerokie działanie szczególnie dla podnoszenia odporności naszego organizmu. Dodatkowo pozwala na relaks przy zmęczeniu i wyczerpaniu.
alt

Szafran

Zdecydowanie jedna z najdroższych przypraw świata, już kilka jej gramów potrafi osiągnąć zawrotną cenę. Aromat szafranu opisywany jest często jako metaliczno-miodowy z posmakiem traw i siana. Kolor jego jest żółtopomarańczowy i sprawia, że po dodaniu go do wszelkich dań również i one nabierają takiej barwy. Sam szafran ma duże zastosowanie w produkcji kosmetyków, medycynie, a nawet wykorzystuje się go jako barwnik do tkanin.
alt

Wanilia

Była już znana dawno temu przez Indian z Ameryki Środkowej, a dotarła do Europy wraz z kakao ok. 1520 roku za sprawą hiszpańskiego konkwistadora Hernana Cortesa. Opisywana jako nieznane owoce z Nowego świata szybko wkradła się w serca smakoszy na całym świecie. Wanilia jest aromatycznym owocem pochodzącym od storczyków z rodzaju Wanilla - są to głównie meksykańskie gatunki o wyraźnych płaskich liściach. Sama nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa „vaina” i oznacza powłokę lub saszetkę, które to opisuje wygląd strączków wanilii.

Werbena cytrynowa

Werbena ma intensywny cytrynowy zapach, dlatego idealnie sprawdza się przy odstraszaniu komarów. Łącząc ją z citronellą efekt ten będzie jeszcze bardziej spotęgowany. Dlatego poleca się stosować ją w kominkach aromatycznych lub dyfuzorach ultradźwiękowych. Tak rozprowadzona w pomieszczeniach zapewni relaks i ukojenie nerwów. Dodatkowo werbena wykazuje pozytywne działania w przezwyciężaniu migren. Poza tymi właściwościami ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Powszechnie używa się też werbenę w kosmetykach, ponieważ wpływa odmładzająco, tonizująco i ujędrniająco na skórę.
alt

Wetyweria pachnąca

Jest to bylina, wysoka trawa pochodząca z półwyspu indyjskiego oraz Cejlonu. Najlepszymi jej wartością są aromaty zieleni, orzeźwiającego cytrusa, przyjemnej ziemistości oraz skórzanego i ambry naraz. Olej z tej trawy jest otrzymywany na drodze destylacji parą wodna jej korzeni. Zdecydowanie zalicza się do jednych z najlepszych składników perfum orientalnych.
alt

Ylang-ylang

Jest to wysoko ceniony kwiat szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym i aromatoterapii. Jego kwiaty wydzielają intensywną woń od zmierzchu do świtu. Dlatego też w celu pozyskania olejku zapachowego zbiory odbywają się zawsze wcześnie rano, gdy zapach jest najmocniejszy. Samo drzewo może osiągać wysokość do 20 metrów. Ylan-Ylang rośnie dziko na obszarach Madagaskaru i Filipin, a uprawiany jest na Jawie i Sumatrze. Olejek pozyskuje się droga powolnej destylacji z płatków kwiatów. Uzyskany w ten sposób olejek ma słodki, intensywny, balsamiczny, kwiatowy zapach. Niekiedy można też wyczuć w nim nuty banana, jaśminu i narcyza.
alt

Żywica zapachowa Cypriol

Jest to żywica pozyskiwana z kory drzew, która w wyniku opalania nad węglem zyskuje osobliwy, pobudzający aromat. Zapach ten tworzy miłą relaksującą atmosferę oraz oczyszcza powietrze. Nuty drzewne uzyskane w ten sposób są częstym dodatkiem perfum.
   

Przejdź do strony głównej
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu