Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Księga zapachów
Zmiana języka
PolskiAngielski
Nasze hity
Koszyk
Twój koszyk jest pusty ...
Kontakt
  • Magdalena Menio-Balbous
    ul.Gajowa 36
    Nowy Sącz 33-300
    -------------------------
    Perfumeria Stacjonarna
    ul. Kabacki Dukt 3 lok 2
    Warszawa
    pn-pt 10-19
    NIP: 7343537424

  • E-mail:biuro@zapach-orientu.pl
  • Telefon+48 881 966 149
  • Godziny działania sklepupon. - pt. 10 - 19

Księga zapachów

Nie wiesz który zapach pasuje do Ciebie ......?
Poczytaj o jego składnikach, a wtedy na pewno wybierzesz ten właściwy.





alt 

Ambra 

Jest to substancja pochodząca z wydzieliny kaszalotów o kolorze szarobrunatnym i woskowatej konsystencji. Obecnie pozyskuje się ją odławiając z powierzchni morza lub zbierając z plaż, głównie Australii, Nowej Zelandii i Nowej Kaledonii. Do najcenniejszych należy ambra biała, która to najdłużej przebywała w wodzie morskiej. Zapach ambry można określić jako słodki i żywiczny z nutą morza. Proces uzyskiwania „olejku” z ambry jest długotrwały – nawet do kilkunastu miesięcy. Polega on na połączeniu rozkruszonej i wysuszonej ambry z alkoholem etylowym, a następnie wstrząsaniu tej mieszanki do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. To właśnie ten „olejek” jest składnikiem perfum.

 

alt 

Agar -Oud

Uważa się, że jest to najdroższe drzewo świata. Jest zdecydowanie afrodyzjakiem zarówno w postaci oleju jak i kadzidła. Agar jest to twarda ciemna żywica zbierana z tego drzewa. Ta specjalna żywica powstaje wskutek zaatakowania drzewa przez pasożytniczy grzyb i jest po prostu reakcją obronną zainfekowanego organizmu. Proces ten jest bardzo powolny i może trwać nawet to kilkuset lat. Zapach tej żywicy jest balsamicznie słodki, a jednocześnie przyprawowo ostry. Miejscami przypomina woń drzewa sandałowego, skóry oraz paczuli. Olejek powstały w procesie destylacji posiada mocny aromat i nawet kilka jego kropli wystarczy, aby jego zapach bardzo długo utrzymywał się na ubraniach lub unosił w powietrzu.


alt 

Bergamotka

Charakterystyczny aromat bergamotki jest najczęściej znany z jej zastosowania w herbacie Earl Grey. Sama roślina należy do gatunku cytrusów i jej owoce podobne są do owoców cytryny jednakże są one wiecznie zielone. Odmiennie jednak od cytryny jest dużo bardziej wymagającą rośliną, co do warunków klimatycznych, w jakich jest uprawiana. Owoce bergamotki są niejadalne, jedynym jej zastosowaniem jest produkcja olejku pozyskiwanego z liści i skórki owoców w procesie wyciskania i odsączania.


alt 

Białe piżmo

Białym piżmem określa się substancję syntetyczną, która powstała specjalnie jako aromat do wykorzystania w perfumach. Syntetyczne piżmo ma prosty, delikatny, lekko słodki zapach bez dodatków zapachów odzwierzęcych. Naturalne piżmo jest bardzo drogie, ze względu na sposób jego pozyskiwania. Białe piżmo jest częstym składnikiem perfum dla kobiet. Utrwala ono pozostałe zapachy w całej kompozycji, podkreśla jej zmysłowość i nadaje ciepła.


alt 

Bursztyn

Bursztyn to skamieniała żywica drzew, który został doceniony za jego barwę i naturalne piękno od czasów neolitu. Bursztyn stosuje się jako składnik perfum, środek leczniczy w medycynie ludowej i jako kamień w biżuterii. Istnieje pięć klas bursztynu, określanych na podstawie jego składników chemicznych. Klasyczny bursztyn w przemyśle perfumeryjnym jest słodki, bogaty w akordy labdanum i wanilii. Gdy bursztyn zostaje podgrzany do odpowiedniej temperatury, tworzy się olejek bursztynowy o bardzo charakterystycznym zapachu. Obecnie rzadko wykorzystuje się tę metodę otrzymywania olejku, ale częściej zastępuje się go mieszankami innych olejków, tworząc sztuczny zapach bardziej wonny i nie ulatniający się tak szybko.

 
alt

Cynamon

Cynamon jest przyprawą pozyskiwaną z wewnętrznej części kory niektórych drzew. Jest głównie używany jako dodatek do słodkich i kwaśnych potraw. Drzewa cynamonowe rosną w południowo-wschodniej Azji.


alt

Drzewo cedrowe

Jest to jedno z najwyższych drzew, należy do grupy drzew sosnowatych. Występuje głównie w Azji, lecz jest spotykane także w Europie. Cedr jest wysoko cenionym materiałem budowlanym, a także produktem do wyrobu mebli, a nawet instrumentów muzycznych. Olejek cedrowy wytwarza się z trocin oraz samego drewna w procesie destylacji parą wodną. Ma charakterystyczny drzewny, balsamiczny zapach z nutą słodkości. Poza zastosowaniem cedru w przemyśle perfumeryjnym jest cenionym środkiem w leczeniu górnych dróg układu oddechowego ze względu na swój aromat.


alt

Drzewo hebanowe

To gęste w strukturze czarne drzewo, które pochodzi z kilku gatunków z rodzaju Diospyros. Co odróżnia go od innych drzew, to fakt, że w zetknięciu z woda tonie, a nie pływa na jej powierzchni.Heban posiada intensywny i głęboki aromat drzewny, mocniejszy niż ten z drzewa sandałowego czy cedru.


alt

Drzewo sandałowe

To klasyczny orientalny zapach z nutą drzewną, jednocześnie mleczny, miękki, trwały i bogaty. Najlepszej jakości drzewo sandałowe pochodzi z Indii, z odmiany Mysore, jednakże z powodu zagrożenia wyginięciem tego gatunku spowodowane dużym zapotrzebowaniem tego surowca przez przemysł perfumeryjny, został wprowadzony zakaz pozyskiwania tego drewna. Istnieją również australijskie i nowokaledońskie odmiany tego drzewa, jednakże ich zapach jest dużo ostrzejszy i nie tak popularny jak indyjski. Drzewo sandałowe daje słodko – drzewny aromat i jest zdecydowanie jednym z najbardziej wartościowych składników w perfumach. Samo drewno jest ciężkie i ma żółtą barwę.


alt 

Fiołek

Często nazywany słodkim fiokiem ze względu na swój słodki, mocny zapach. Jest to mała roślina o licznych liściach i małych kwiatkach koloru fioletowego czasem białego. Kwiaty kwitną wczesna wiosną. Pozyskiwanie naturalnego olejku jest bardzo drogie - dlatego stworzono jego syntetyczne odmiany - często używane w produkcji perfum i kosmetyków. Co ciekawe fiołek (viola odorata ) jest rośliną jadalną; z kwiatów można robić dżemy, a liście wykorzystywać do sałatek. Za względu na swoja delikatność w procesie tworzenia olejku nie jest on poddawany obróbce termicznej.


alt 

Głóg jednoszyjkowy

Jest gatunkiem rosnącym w Europie i południowo-zachodniej Afryce. Powszechnie używa się wielu nazw regionalnych, zależnych od miejsca w którym rośnie. Jego zapach jest intensywny, a owoce są jadalne. W czasach średniowiecza był oznaką ostrożności i nadziei.


alt

Grejpfrut

To subtropikalne drzewo cytrusowe znane ze swoich kwaśnych owoców. Kwiaty grejpfruta są małe i białe. Występuje wiele odmian tych owoców i zależnie od tego pulpa owocowa przybiera różne barwy oraz ma odmienny smak. Aby uzyskać olejek z grejpfruta należy poddać skórę z jego owocu mechanicznemu wytłaczaniu. Tak pozyskany ekstrakt można następnie używać w perfumach oraz w kosmetykach ze względu na jego działanie oczyszczające, odżywiające i pielęgnacyjne.


alt

Jabłko

Ten szeroko znany owoc jest uprawiany na całym świecie. Owocuje na małych drzewach, a pochodzi z zachodniej Azji, gdzie rośnie dziko. Jego smak i zapach waha się w zależności od gatunku. Zapach i smak może być kwaśny, słodki a nawet cierpki.


alt

Jabłkowa marmolada

Marmolada składa się z małych kawałków jabłek równomiernie rozmieszczonych w miękkiej przeźroczystej galaretce. Często zawiera też ona owoce cytrusowe.


alt 

Jaśmin

To rodzaj krzewów i pnączy o małych, białych kwiatkach i intensywnej zniewalającej woni. Kwiaty jaśminu wykorzystywane są w dekoracji, obrządkach religijnych oraz uznane są za kwiaty narodowe w kilku krajach. Jaśmin ma duże właściwości medyczne. Uspokaja, koi nerwy, obniża ciśnienie. Ze względu na swoje relaksujące działanie często jest składnikiem perfum i olejków wykorzystywanych w aromatoterapii. Olejek jaśminowy pozyskuje się w procesie ekstrakcji z kwiatów. Jego zapach jest ciepły i słodkawy.


alt

Karaibska limonka

To drzewo cytrusowe, które rodzi małe zielone owoce. Limonki są wyjątkowo kwaśnym owocem, ale za to są dobrym źródłem witaminy C. Sok z tego owocu często używany jest w napojach. Ze względu na swoje zalety olejek z limonki wykorzystuje się w leczeniu schorzeń górnego układu oddechowego. Aby otrzymać olejek do perfum, należy zebrać skórki z owoców i poddać je procesowi mechanicznego wytłaczania. Perfumy z tym wyciągiem charakteryzują się świeżością i większą trwałością niż te z olejkiem z cytryny.


alt 

Kardamon

To roślina z gatunku imbirowatych, a sama nazwa może dotyczyć kilku roślin. Kardamon jest znany dzięki swoim małym czarnym ziarenkom zamkniętym w niewielkich saszetkach. Obecnie jest to jedna z najdroższych przypraw świata. W krajach arabskich dodawana jest do napojów jak kawa czy herbata oraz do wielu dań. Oryginalnie rośliny te uprawiane są do dziś w Indiach, jednakże kraje takie jak Gwatemala i Sri Lanka rozpoczęły jej uprawę ze względu na korzystny klimat. Olejek kardamonu pozyskuje się w drodze destylacji z suszonych czarnych ziaren. W perfumach, głównie męskich, dodaje nutę ostrości i energii. Kardamon postrzegany jest również jako silny afrodyzjak.


alt

Kokos

Palma kokosowa jest jedynym gatunkiem zaliczanym do rodzaju Cocos. Określenie kokos stosuje się zarówno do samej palmy kokosowej jak i jej nasion oraz owoców. Całe drzewo ma szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu, począwszy od kulinarnego, a skończywszy na budownictwie. Olej pozyskiwany z owoców ma dużą zawartość tłuszczu i specyficzny aromat.


alt

Kwiat lotosu

Lotos jest rośliną wodną, która urzeka nas bardzo dużymi, pięknymi kwiatami. Kwiaty lotosu oprócz wizualnych i zapachowych walorów są codziennym elementem kuchni w części krajów azjatyckich. Pachnący olejek z kwiatów lotosu powstaje w procesie destylacji parą wodną kwiatów. Zapach tak uzyskany jest lekki, delikatny, pudrowy i odrobinę słodkawy.


alt

Lilie

Jest to rodzaj trawiastych roślin wyrastających z cebulek. Lilie posiadają duże, piękne kwiaty. Znanych jest obecnie ponad 100 gatunków roślin liliowatych. Za względu na względnie łatwe warunki uprawne jest często sadzona w przy domowych ogródkach oraz wykorzystywana na kwiat cięty do bukietów. Liście i kwiaty lilii białej wykorzystuje się w medycynie do przygotowania opatrunków i okładów przy obrzękach, drobnych zranieniach i stłuczeniach. W perfumach dodają pięknej woni kwiatowej, zmysłowej a jednocześnie odświeżającej.


alt 

Mandarynka

Ten intensywnie pomarańczowy owoc swoją nazwę zawdzięcza portowi Tanger w Moroku, z którego po raz pierwszy zostały te owoce wysłane do Europy w 1841 roku. Zapach ten jest bardzo słodki, miodowy, nawet słodszy od pomarańczy.


alt

Miód

To bardzo słodki gęsty płyn wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego. W zależności od gatunku rośliny, z której pszczoły zebrały nektar, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Zapach miodu jest słodki i kwiatowy. Miód wykorzystuje się głównie do jedzenia, ale także znany jest ze swoich właściwości leczniczych i bakteriobójczych.


alt

Nuty drzewne

To nuty szeroko stosowane w przemyśle perfumeryjnym. Ich bazą są zapachy pochodzące z różnych gatunków drzew -sandałowego, cedru, hebanu, klonu, cyprysu, mahoniu, sosny czy to wywodzące się z suchego drewna, ze świeżo ściętego czy też żywicy. Najczęściej wykorzystuje się je w nucie podstawowej mieszanek w celu dodania głębi, mistycyzmu i tajemniczości. Podkreślają pozostałe zapachy i wydłużają ich trwanie.


alt 

Nuty owocowe

Pozyskiwane są z owoców roślin. Można wyodrębnić wiele nut ze względu na typy owoców w nich użytych. Olejki pozyskane z owoców są niepowtarzalnymi mieszankami, często łączonymi z nutami drzewnymi lub kwiatowymi. Kompozycje takie są lekkie i orzeźwiające. Spotyka się je głównie w zapachach sportowych.


alt

Nuty zielone

Zielone nuty dostarczają świeżości w każdych perfumach, do których są dodane. Zapach staje się bardziej zdecydowany i wyostrza się jego odbiór. Najczęściej spotykane w tej kompozycji są zielone trawy, liście herbaty, esencja świeżo ściętej trawy, a nawet esencje roślin morskich. Nuty te są często używane w zapachach sportowych i letnich edycjach popularnych perfum.


alt

Śliwka

Owoc drzewa lub krzewu z rodzaju różowatych, ma słodki i niepowtarzalny zapach. Często spotyka się go w perfumach, tych o klasycznym zapachu kwiatowym i owocowym. Olej śliwkowy otrzymuje się z pestek owoców metodą tłoczenia na zimno. Ma ciemno-żółtą barwę i charakterystyczny zapach gorzkich migdałów i marcepanu.


alt 

Paczula

To piękny zielony krzew z rodziny mięty. Jest on obdarzony malutkimi różowawo - białymi kwiatuszkami i bardzo aromatycznymi liśćmi, które to właśnie używane są do produkcji perfum. Olejek pozyskuje w procesie wodnej destylacji z suszonych liści. Jest gęstą substancją o brązowym kolorze, zapachu ziemistym i jednocześnie dymnym. Jest stosowany powszechnie, jako utrwalacz innych zapachów. Ma duże właściwości uspakajające i redukujące stres, przez co używany jest często w aromatoterapii.


alt

Piżmo

Mianem piżma określa się całą klasę pachnących substancji wykorzystywanych jako nuty bazowe w przemyśle perfumeryjnym. Ten wspaniały zapach tworzy podstawę dla wielu aromatycznych mieszanek perfum. Piżmo jest najczęściej stosowanym surowcem, obecnym w prawie wszystkich kompozycjach zapachowych. Naturalny zapach piżma jest bardzo złożony i trudny do opisania w kilku słowach. Opis taki może się wahać od słodkiego, kremowego, skórzanego, pikantnego, bogatego po leśny.


alt

Pieprz

Pieprz czarny to owoc winorośli hodowanej właśnie ze względu na swoje owoce. Ziarnka pieprzu są zrywane i suszone, a następnie mielone i dodawane do potraw. Istnieje kilka rodzajów pieprzu dzielonych ze względu na sposób suszenia, uprawy i stadium dojrzałości owocu. Olejek pieprzowy używany do produkcji perfum otrzymuje się z dojrzałych owoców w procesie destylacji parą wodną. Uzyskany tak wywar ma ostry, silny, odświeżający i delikatnie drzewny zapach.


alt

Pomarańcza

Pomarańcza jest najpopularniejszym owocem na świecie. To wiecznie zielone drzewo ma wiele odmian o owocach od słodkich po gorzkie. Posiada gwieździste kwiaty, które wydzielają cudowny, cytrusowy zapach. Olejki eteryczne otrzymywane ze skórki owoców lub liści i kwiatów stosowane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i lecznictwie.


alt

Porzeczka

Czarna porzeczka to „pikantny” owoc o słodkim zapachu. Krzew ten pochodzi z Europy i Azji. Bardzo popularny ze względu na swoje właściwości lecznicze.


alt

Róża

To roślina wieloletnia szeroko stosowana w przemyśle perfumeryjnym ze względu na swój słodki aromat. Znanych jest ponad 100 gatunków róż, głównie w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Róże są często hodowane w przydomowych ogródkach ze względu na ich piękno i aromat. Perfumy różane są wytwarzane z olejku różanego w procesie destylacji ze zmiażdżonych płatków. Często spotykana jest też woda różana używana w kuchni, kosmetykach, medycynie oraz w praktykach religijnych. Co ciekawe to to, że proces otrzymywania olejku został zapoczątkowany już przed wiekami w Persji, a dopiero potem rozpowszechnił się w całej Arabii i Indiach.


alt

Szafran

Zdecydowanie jedna z najdroższych przypraw świata, już kilka jej gramów potrafi osiągnąć zawrotną cenę. Aromat szafranu opisywany jest często jako metaliczno-miodowy z posmakiem traw i siana. Kolor jego jest żółtopomarańczowy i sprawia, że po dodaniu go do wszelkich dań również i one nabierają takiej barwy. Sam szafran ma duże zastosowanie w produkcji kosmetyków, medycynie, a nawet wykorzystuje się go jako barwnik do tkanin.



alt

Wanilia

Była już znana dawno temu przez Indian z Ameryki Środkowej, a dotarła do Europy wraz z kakao ok. 1520 roku za sprawą hiszpańskiego konkwistadora Hernana Cortesa. Opisywana jako nieznane owoce z Nowego świata szybko wkradła się w serca smakoszy na całym świecie. Wanilia jest aromatycznym owocem pochodzącym od storczyków z rodzaju Wanilla - są to głównie meksykańskie gatunki o wyraźnych płaskich liściach. Sama nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa „vaina” i oznacza powłokę lub saszetkę, które to opisuje wygląd strączków wanilii.


alt

Wetyweria pachnąca

Jest to bylina, wysoka trawa pochodząca z półwyspu indyjskiego oraz Cejlonu. Najlepszymi jej wartością są aromaty zieleni, orzeźwiającego cytrusa, przyjemnej ziemistości oraz skórzanego i ambry naraz. Olej z tej trawy jest otrzymywany na drodze destylacji parą wodna jej korzeni. Zdecydowanie zalicza się do jednych z najlepszych składników perfum orientalnych.


alt

Ylang-ylang

Jest to wysoko ceniony kwiat szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym i aromatoterapii. Jego kwiaty wydzielają intensywną woń od zmierzchu do świtu. Dlatego też w celu pozyskania olejku zapachowego zbiory odbywają się zawsze wcześnie rano, gdy zapach jest najmocniejszy. Samo drzewo może osiągać wysokość do 20 metrów. Ylan-Ylang rośnie dziko na obszarach Madagaskaru i Filipin, a uprawiany jest na Jawie i Sumatrze. Olejek pozyskuje się droga powolnej destylacji z płatków kwiatów. Uzyskany w ten sposób olejek ma słodki, intensywny, balsamiczny, kwiatowy zapach. Niekiedy można też wyczuć w nim nuty banana, jaśminu i narcyza.


alt 

Żywica zapachowa Cypriol

Jest to żywica pozyskiwana z kory drzew, która w wyniku opalania nad węglem zyskuje osobliwy, pobudzający aromat. Zapach ten tworzy miłą relaksującą atmosferę oraz oczyszcza powietrze. Nuty drzewne uzyskane w ten sposób są częstym dodatkiem perfum.


alt

Konwalie

Konwalia majowa to roślina typowo Europejska obecnie pod ochroną. Osiąga ok 20 cm, rozrastając się przez kłącza. Ma soczysto zielone eliptyczne liście i niewielkie , dzwonkowate białe kwiatki. Cieszy się dużą popularnością ze względu na cudowny zapach, który staje się bardziej intensywny wieczorem. Konwalia jest symbolem wiosny. Olejek eteryczny otrzymywany z kwiatów konwalii jest bardzo często wykorzystywany jako składnik perfum. 

 
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl